Så arbetar nätbedragarna

Publicerad den 2020-05-30
Styrelsen


En film om nätbedragarna, en dokumentärfilm, som tyvärr inte finns tillgänglig längre på SVT UR , men här följer en liten recention:

Varje dag får de flesta skräppost i sin mejl från främlingar. Men vilka är efentligen människorna bakom bedrägeri-mejlen? En dokumentär gjord av ett holländskt team visar hur tre unga killar i Ghana försörjer sig på internetbedrägerier med lite extra hjälp av voodo-ritualer. Vad som i väst betraktas som bedrägeri, ses av bedragarna som utnyttjande av tillgängliga resurser. Den visar hur människor invaggas till förtroende, till hopp om nära relationer av vänskap och kärlek. De använder röstförvrängare så att den manliga rösten blir kvinnlig. När väl tilliten är uppbyggd börjar ”svårigheterna för bedragaren” som därför behöver ekonomisk hjälp, som naturligtvis ska betalas tillbaka…De följer ungefär samma mönster i sina berättelser och de finns att finna under hemsidans "Varningssignaler"

 

 

 

 

 

 

 

 Enligt uppgift från polisen har medelvärdet för antalet anmälda romansbedrägerier under de senaste 2 åren  är 60 -  80 per månad och mörkertalet är okänt. Både kvinnor och män blir lurade på miljontals kronor som lämnar Sverige och kanske hamnar rakt i händerna på terrorister som också samlar in pengar på detta sätt.