Hur kommer man vidare?

Publicerad den 2021-11-08
Violet


Hur kommer man vidare?

När man blir drabbad av ”romansbedrägeri” har personen utsatts för manipulation. Det är ett fenomen, som kan beskrivas som hjärntvätt.

En relation byggs upp av en ömsesidig önskan om vänskap eller djupare kärlek. Den vilar på respekt, tillit och ärlighet. Det vet bedragaren och har skickligt lärt sig att framhålla det i sin konversation. De kan hålla med om att det finns mycket bedrägeri på nätet, men ”mig kan du lita på! Inte vill jag lura eller såra dig!”

De vet också att har man skickat iväg en summa, så vill man ha pengarna tillbaka och så kan det fortsätta tills ingenting finns kvar i ”börsen”. Därefter kommer erbjudande om att få hjälp att få tillbaka pengarna.. det behövs bara en ”liten summa” för att det ska ske och det sker inte!

När så Sanningen kommer fram är katastrofen ett faktum och det blir en Chock! Inte nog med att pengarna är borta utan man är också berövad på sin identitet, bilder och berättelser, som man lämnat ut. Det är normalt att man gör så om man ska lära känna någon!  

Man kan inte ta in att det är sant! Hjärnan har blivit manipulerad, beroende av goda samtal!

Nu måste hjärnan ”tvättas tillbaka”, tydliggöra för hjärnan genom att skriva ner att det inte är sant, gärna finna det rätta namnet, som använts i bedrägeriet. Den personen är förmodligen inte den som ”målats fram” av bedragaren, som ju inte heller har de fantastiska egenskaperna som skapats. Sanningen är att man samtalat med en tom ”spökgestalt”!

I all krisbearbetning behöver man traska i trappan, enligt ovan, för att komma vidare!

1.Det är nödvändigt att man har någon att prata med, som lyssnar, men också att jag lyssnar på mig själv.

2. Det hjälper mig att förstå både mig själv och andra. Två hjärnor tänker bättre än en! Beroende på hur man annars hanterar svårigheter kan det bli nödvändigt med professionell hjälp. Om man bär på hemligheten själv, så blir det som ”gift i kroppen”.

Läs gärna ”om ensamhet, sorg, längtan och stress” en fördjupning i att förstå, här på hemsidan.

3. Det kan ta tid att komma till acceptans, att se situationen som den är- att man inte kan påverka det förflutna- att kunskaperna inte var vad man vet idag.

4. Konsekvenserna blir tydliga och man inser att det behövs ett val- att bli kvar i negativa känslor som bitterhet och hat eller att gör det som är gott för en själv!

Till det behövs själv-disciplin!

5. Att inse sin egen roll- vilka möjligheter  och vilket intresse finns för att livet ska bli så bra som möjligt?

6. Avsatsen där man kan känna försoning med sig själv, situationen även gentemot andra. Ibland är det mänskligt sett omöjligt att förlåta eller komma till försoning. Men oförsonlighet låser in hat och bitterhet, vilket förgör det inre och i stora världen skapar krig. Oavsett vilken tro man har behöver vi därför ”korsets tecken”, där man kan överlämna domen till Gud/Jesus, som säger att  bedragaren/förövaren ”samlar glödande kol på sitt huvud!”

Där kan man få lämna det!

   Citat: ” Det finns inga ateister i ett störtande flygplan”